kopie

Op een dag word je wakker…

Yolande Brada 25 maart 2014

Op een dag word je wakker en denkt “ik word scheidsrechter”. Wat een geweldige droom, maar zo gebeurt het in het echte leven jammer genoeg niet. Dus wat dan? Als mensen niet zelf het initiatief nemen, dan moeten de clubs wakker worden. Ik wil clubs graag helpen om fluiten ‘hip en cool’ te maken en dat ze dezelfde waarde eraan geven als aan coaches. Voor mij zijn die beide functies hartstikke belangrijk voor de continuïteit van de sport en de club.

In mijn februariblog heb ik voorgesteld eens een jaar lang sponsorgeld specifiek te besteden aan scheidsrechters. Bombardeer de scheidsrechters tot paradepaardje van je club. Hoe kun je dat als club oppakken, wat zijn de mogelijkheden?

Ik vind het leuk om mijn gedachten met jullie als geïnteresseerde sportliefhebbers te delen. Hieronder treffen jullie een reeks ideeën aan voor de campagne: scheidsrechter, het paradepaardje van de club. Ook al is het pas maart, wacht niet te lang met de voorbereidingen, want voor dat je het weet begint het nieuwe seizoen al weer. In augustus/september is iedereen vaak heel druk met de opstart van de nieuwe competitie. Juist dan zou het een mooi moment kunnen zijn van de kick-off van deze speciale campagne voor scheidsrechters. Speel vooral tegen die tijd ook al in op alle activiteiten die georganiseerd worden tijdens de landelijke Week van de Scheidsrechter die van 4-12 oktober plaatsvindt.

Een paar ideeën. Kijk voor het volledige overzicht aan het einde van deze blog.

 • benoem ieder weekend de scheidsrechter van de week en besteedt daar aandacht aan via de clubwebsite. Maak een foto en zoek een mooie plaats in het clubhuis voor een fotogalerij van deze scheidsrechters. Hou het speciaal en verwaarloos het niet;
 • biedt leuke beloningen aan door de sponsor of door de club zelf, bijvoorbeeld: armbandjes, haarbandjes, gadgets, sporttassen voorzien van leuke teksten etc.; 
 • zorg dat ieder thuisspelend team de scheidsrechter na afloop van de wedstrijd uitnodigt voor een praatje en een drankje; maak vooral een of meer spelers verantwoordelijk om dit te organiseren;
 • maak teams van scheidsrechters, geef ieder team een aanvoerder en coach; doe net zoals je met competitieteams doet. Geef die teams de naam van een speler/speelster van het Nederlands elftal en/of van een landelijke scheidsrechter. En laat die teams een keertje zo iemand uitnodigen voor een workshop, een combinatie van trainen en onder begeleiding van zo’n topper fluiten;
 • sluit het speciale jaar af met een denderend feest voor de hele club, waarbij je de scheidsrechter van het jaar kiest.

Er zijn ongetwijfeld nog veel meer ideeën om je scheidsrechters in het zonnetje te zetten. Het gaat mij er vooral om dat je je als club focust op en investeert in de arbitrage. Het zal de investering meer dan waard zijn. Immers, goed opgeleide scheidsrechters zorgen voor sportiviteit en respect op het veld en bezorgen alle teams plezierige en veilige wedstrijden. Kortom, scheidsrechters zijn mede het visitekaartje van de club. Ga uit van de positieve beloning, en straal als vereniging trots uit dat jullie beschikken over een stoer en professioneel scheidsrechtersteam!

Ideeën voor de campagne: scheidsrechters, paradepaardje van de club

 • benoem ieder weekend de scheidsrechter van de week en besteedt daar aandacht aan via de clubwebsite. Maak een foto en zoek een mooie plaats in het clubhuis voor een fotogalerij van deze scheidsrechters. Hou het speciaal en verwaarloos het niet;
 • biedt leuke beloningen aan door de sponsor of door de club zelf, bijvoorbeeld: armbandjes, haarbandjes, gadgets, sporttassen voorzien van leuke teksten etc.;
 • zorg dat ieder thuisspelend team de scheidsrechter na afloop van de wedstrijd uitnodigt voor een praatje en een drankje; maak vooral een of meer spelers verantwoordelijk om dit te organiseren;
 • maak teams van scheidsrechters, geef ieder team een aanvoerder en coach; doe net zoals je met competitieteams doet. Geef die teams de naam van een speler/speelster van het Nederlands elftal en/of van een landelijke scheidsrechter. En laat die teams een keertje zo iemand uitnodigen voor een workshop, een combinatie van trainen en onder begeleiding van zo’n topper fluiten;
 • maak teams van scheidsrechters, geef ieder team een aanvoerder en coach, doe net zoals je met competitieteams doet. Geef die teams de naam van een speler/speelster van het Nederlands elftal en/of van een landelijke scheidsrechter. En laat die teams een keertje zo iemand uitnodigen voor een workshop, een combinatie van trainen en onder begeleiding van zo’n topper fluiten;
 • laat de trainers bij de jeugd bij de eerste training na het weekend de scheidsrechters in het zonnetje zetten;
 • kijk of je per categorie iets speciaals kunt doen: bijvoorbeeld na afloop samen met een paar teams Jongste Jeugd lunchen met alle scheidsrechters van die dag;
 • ditzelfde met de A/B-jeugd of senioren: een keertje een lunch of BBQ aan het einde van de dag met de bedoeling om de scheidsrechters te bedanken;
 • zorg er voor dat de arbitrageopleidingen aansluiten bij de belevingswereld van de jeugd; maak daar iets speciaals van;
 • creëer ook aandacht voor de begeleiders, leercoaches en scheidsrechtercoaches en nodig ze ook uit voor de eerdergenoemde lunches of barbecues;
 • zorg dat je ook de leden van de scheidsrechterscommissie en in het bijzonder de ‘aanwijzer’ in het zonnetje zet;
 • zorg voor allemaal gekleurde fluitjes, hesjes/jasjes;
 • hang posters op met regels voor eigen teams en gasten hoe om te gaan met de scheidsrechters van je club;
 • organiseer een feest specifiek voor alle scheidsrechters;
 • begin nu alvast je club warm te maken voor de jaarlijkse “Week van de scheidsrechter” die in 2014 van 4-12 oktober plaatsvindt;
 • communicatie: website, social media:; “polls” op de Facebookpagina van de club om spelers meer betrokken te krijgen; maak een speciale Facebook pagina aan voor de scheidsrechters van de club;
 • iedere bijeenkomst standaard beginnen met een verhaal over arbitrage
 • vraag een bekende landelijke scheidsrechter voor extra trainingen/bijscholingen voor arbitrage
 • sluit het speciale jaar af met een denderend feest voor de hele club, waarbij je de scheidsrechter van het jaar kiest.