kopie

Fluitend naar school, naar je werk

Yolande Brada 10 april 2018

Ben jij scheidsrechter op een club? Vind je het leuk? Wil je weten wat voor mogelijkheden je allemaal hebt? Vraag je jezelf ook wel eens af wat je eraan hebt om scheidsrechter te worden? Meer dan je denkt. Je leert niet alleen om te fluiten, maar je leert ook dingen die je op school, tijdens je studie of je werk kunt gebruiken. Lees verder voor alle tips.

Als je voor de eerste keer als scheidsrechter in dat veld staat dan is dat hartstikke spannend. Er komt zoveel op je af. Zie ik de overtredingen wel? Neem ik de juiste beslissing? Wat moet ik doen als de coaches vervelend worden?  Je hebt de regels geleerd, je hebt examen gedaan en dan moet je het laten zien. De theorie was leuk en hoe krijg je ook plezier in de praktijk?

In de praktijk van het fluiten gaat het in het begin vooral om het herkennen en aanpakken van de overtredingen. Dat doe je in hockey altijd samen met een collega en meestal is dat in het begin iemand die wat meer ervaring heeft om jou te helpen. Nog mooier en beter is het als je ook nog een persoonlijke begeleider hebt die jou na afloop voorziet van allerlei tips en adviezen. En als je dan ook nog zelf in staat bent om je eigen wedstrijd een beetje te analyseren en daarvan te leren, dan ben je lekker op weg.

Na de eerste wedstrijden ga je merken dat er meer is dan de regeltjes. Je moet soms met spelers praten en ook met coaches. Vooral dat laatste is wel eens een beetje lastig, omdat niet alle coaches begrijpen dat jij bezig bent het vak te leren. De kunst is hoe jij daar mee kunt omgaan en tegenwoordig zijn daar cursussen voor. De workshop “Omgaan met beïnvloedingsfactoren en weerstanden” (afgekort “Weerbaarheid”) kan door jouw club worden georganiseerd en daar leer je hoe je voor, tijdens en na de wedstrijd je weerbaarder kunt opstellen.

Hoe om te gaan met emotionele coaches leer je dus in de workshop “Weerbaarheid”. Als je  daarnaast nog persoonlijk gecoacht wordt, dan ga je merken dat je met nog meer plezier het veld op stapt.  En wie weet word je daardoor zo enthousiast dat je je opgeeft voor de opleiding tot bondsscheidsrechter. In die opleiding leer je nog meer over het toepassen van de spelregels, over communicatie, over positionering en nog veel meer. Daarna kun je je vooral op dat niveau verder ontwikkelen en daarvan kun je weer veel gebruiken tijdens je studie of in je werk.

Waarom is fluiten leuk en wat heb je eraan? Hieronder de eerste vier onderdelen. In de volgende blog lees je het vervolg.

  • Leidinggeven: je moet aan teams duidelijk maken dat jij de regisseur bent; soms moet je ook leidinggeven aan collega’s of aan assistenten
  • Communiceren met diverse persoonlijkheden: je leert hoe je met mensen moet omgaan
  • Weerbaar: jezelf kunnen wapenen tegen kritiek; leren dat er vriendschap is èn concurrentie
  • Snel kunnen handelen: er is geen tijd om lang na te denken over een situatie, je kunt niet even internet raadplegen hoe het ook al weer moet, je moet gewoon doen.

Gewoon doen betekent ook: grijp je kans! Meld je aan bij je club of bij je sportbond. Leer nog beter te fluiten, leer van je omgeving en vooral: geniet ervan. De landelijke campagne #zijfluittop wil zorgen dat jonge, vrouwelijke clubscheidsrechters doorgroeien naar een hoger niveau. Ik vind het een prachtige actie om (jonge) vrouwen bewust te maken van hun eigen kansen en mogelijkheden, niet alleen binnen de sport maar ook voor hun eigen toekomst.

#zijfluittop

Sportplezier.nl

yolandebrada.nl   

N.B. deze tekst is natuurlijk ook bestemd voor (jonge) mannen


Reageer op dit bericht