kopie

Diensten

 

Yolande Brada zorgt voor opleiding en begeleiding van scheidsrechters, scheidsrechterscoaches of besturen. 

Umpiring professional Yolande Brada coacht scheidsrechters en adviseert clubs en bonden bij hun arbitragebeleid. Ook leidt ze scheidsrechterscoaches op en begeleidt ze arbitrageteams tijdens toernooien. Met haar jarenlange ervaring in de arbitrage motiveert Yolande Brada scheidsrechters om optimaal te presteren.

De juiste  coaching resulteert in een goed spelverloop waarbij iedereen het beste uit zichzelf haalt. Van speler tot scheids. Met gerichte coaching zijn resultaten te behalen.

Ook coacht ze individuele scheidsrechters of groepen. Desgewenst helpt zij verder bij het ontwikkelen van het arbitragebeleid voor sportverenigingen of sportbonden. Ze heeft zich veel ingezet voor scheidsrechterszaken binnen het project 'Naar een veilig sportklimaat (VSK)'. Naast activiteiten voor de hockeysport verzorgt ze in dat kader ook opleidingen voor officials van andere sporten. Zo is de opleiding tot scheidsrechterscoach voor elke sport relevant. Naast de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond heeft Yolande Brada ook de American Football Bond ondersteund. Het dienstenaanbod: 


Opleiding en begeleiding

  • begeleiding van scheidsrechters (van clubscheidsrechters tot en met officials in Nederland en daar buiten)
  • interactieve workshops voor scheidsrechterscoaches op basis van een competentiegerichte aanpak
  • workshops voor scheidsrechters en officials over onder meer communicatie, presentatie, management, weerbaarheid en feedback
  • virtual classrooms voor arbitragecoaching

Coaching

Coaching van groepen en individuele scheidsrechters of coaches op basis van zelfreflectie en intervisiebijeenkomsten. Scheidsrechters zijn experts in hun vakgebied en nemen als solist beslissingen. Toch zijn ze teamspelers en moeten ze met de andere scheidsrechter zorgen voor een goed verloop van de wedstrijd. Yolande gebruikt haar jarenlange ervaring en deskundigheid om scheidsrechters daarbij te coachen.

Dit doet ze door mee te kijken bij een wedstrijd en situaties uit de praktijk te bespreken. Het is goed als scheidsrechters hun spelregelkennis voortdurend opfrissen, dan staan ze met zelfvertrouwen op het veld. Maar fouten maken gebeurt en die fouten zijn toch waardevol omdat ze scheidsrechters helpen om zich verder te ontwikkelen. Proactief zijn, en kritisch op jezelf is een belangrijke voorwaarde om optimaal te presteren.


Opleiding Scheidsrechtercoach Academie voor Sportkader

Sinds 2013 geeft Yolande Brada voor de Academie voor Sportkader opleidingen voor scheidsrechterscoaches uit verschillende sporten. Zij is zelf opgeleid tot docent aan de Academie en was vanaf het begin betrokken bij de opleiding aan scheidsrechterscoaches. Deze opleiding maakt deel uit van het project 'Naar een veilig sportklimaat' (VSK). Ze traint scheidsrechterscoaches in badminton, volleybal, judo, American football, roeien, voetbal, zaalvoetbal, rugby, hockey en de hippische sport. "Het mooiste moment is dat bij een specifieke oefening ineens bij iedereen het kwartje valt en mensen positief kunnen gaan coachen. Eyeopener is ook de diversiteit tussen coachen versus beoordelen (bijvoorbeeld hockey) of rapporteren (bijvoorbeeld voetbal)."


Innovatie en ontwikkeling van arbitragebeleid

  • Workshops over arbitragebeleid voor club- en bondsbesturen.
  • Ondersteuning sportbonden bij de ontwikkeling van hun arbitragebeleid in alle facetten.
  • Ondersteuning aan verenigingen en sportbonden om de centrale rol van scheidsrechters te belichten. Zij horen het paradepaardje van de club te zijn.
  • Meer vrouwen in de arbitrage