kopie

kopie

Scoren met arbitrage

Goede arbitrage levert de sport veel op. Een scheidsrechter die goed in zijn vel zit zorgt voor sportiviteit en respect.

2015-ks _N7P1925_lr.jpg foto: Koen Suyk

Hij maakt een optimaal spelverloop mogelijk zodat sporters een soepele wedstrijd kunnen spelen. Yolande Brada motiveert scheidsrechters, coaches en clubs om te focussen op arbitrage. Als scheidsrechters zich inzetten om zich in hun vak te ontwikkelen vormt dit hen ook als mens. Grenzen stellen en razendsnel beslissingen nemen, zorgen ervoor dat iemand zijn mannetje kan staan.


Club loopt beter met goede arbitrage

Goede arbitrage is de motor achter een fijne sfeer op het sportveld. Mensen nemen de inzet van arbitrage soms als vanzelfsprekend aan. Om arbitrage optimaal te benutten voor de vereniging, organisatie of het evenement, is het belangrijk scheidsrechters te versterken. Want elke club is gebaat bij een positief verloop van de wedstrijden en een goed lopende scheidsrechterscommissie met vrijwilligers.

Yolande Brada helpt clubs, bonden en evenementenorganisatoren om arbitrage de plaats te geven die het verdient. Met het uitwerken van beleid, het coachen van scheidsrechters en het betrekken van de club bij hun scheidsrechters. Het inzetten van scheidsrechterscoaches kan hierbij een goed middel zijn. Yolande Brada verzorgt ook de opleiding van scheidsrechterscoaches. De coaches leren daar om scheidsrechters op een positieve manier te coachen en zo hun functioneren bij de wedstrijden te evalueren en verbeteren. 


Interactieve workshops om scheidsrechters te trainen

Arbitrage is ook sport en wie eenmaal is aangestoken door het fluitvirus komt daar niet meer van af. Die mensen helpt Yolande Brada graag vanuit haar eigen passie voor het vak om zich verder te ontwikkelen. Zo leidt ze scheidsrechters en coaches in interactieve workshops op via een competentiegerichte aanpak. Met behulp van YouTube-filmpjes en af en toe een out of the box-aanpak motiveert zij mensen voor het vak. Zo zette ze eens dansers in om scheidsrechters bewust te maken van het gebruik van hun lichaam. 


Fluiten vormt scheidsrechters ook als mens

Scheidsrechters die zich proactief inzetten om zich in hun vak te ontwikkelen, komen daar ook als mens sterker uit. Naast het bijhouden van kennis van de spelregels en de fysieke conditie, krijg je levenslessen op het veld. Een goede scheidsrechter leert om grenzen te stellen op basis van de regels en zorgt er zo voor dat hij de wedstrijd tot een goed eind brengt. Daarnaast nemen scheidsrechters razendsnel beslissingen. Deze ervaringen met fluiten vormen iemand als scheidsrechter, maar doet ook iets met de mens zelf. Dit kan ook in de privéomgeving voor groei zorgen. Met diverse trainingsmethoden ondersteunt Yolande Brada scheidsrechters hierbij. Bijvoorbeeld in de workshops 'Cool under pressure' of  'de psychologie van het fluiten'.


Resultaat

Het resultaat is:

  • Krachtige scheidsrechters die tegen een stootje kunnen, die voorbereid zijn op het onverwachte en zien wat anderen niet zien. 
  • Gemotiveerde scheidsrechtercoaches die positief leren coachen en die scheidsrechters op die manier voortdurend beter maken.
  • Professioneel arbitragebeleid bij verenigingen en sportbonden die het belang laten zien van een geoliede scheidsrechterscommissie met enthousiaste vrijwilligers.