kopie

Voor elke scheidsrechter een spiegel en een richtingwijzer

Yolande Brada 16 oktober 2018

Wat is jouw droom als scheidsrechter? Hoe duidelijk is die? Nog belangrijker is de vraag hoe jij je droom kunt realiseren. Een droom is mooi, maar zonder doelen en een plan wordt de droom nooit werkelijkheid. Wat jij kunt gebruiken is een coach, een scheidsrechterscoach, iemand die jou richting geeft op weg naar je doel.

Dromen-denken-doen is een veelgehoorde uitdrukking en is het uitgangspunt voor jouw samenwerking met een scheidsrechterscoach. Iemand waar jij je goed bij voelt en vooral iemand die je vertrouwt, want je gaat een langlopend traject tegemoet. Dit traject begint met het vaststellen van je ultieme droom om daarna de lange en korte termijn doelen te bepalen. Daarna stel je samen met je coach een plan op: welke wegen moet ik bewandelen om mijn doelen te halen.

Het meest moeilijke is het zo concreet mogelijk maken van je doelen. Je kunt wel bedacht hebben dat je ooit als scheidsrechter naar de Olympische Spelen wilt, maar, wat betekent dat voor je huidige situatie? Ben je nog clubscheidsrechter of ben je al bondsscheidsrechter? Wat heb je nodig om je zó te ontwikkelen dat je kunt doorgroeien naar het allerhoogste niveau? Voor al dit soort zaken heb je een coach nodig die jou scherp houdt en die je vooral zelf laat ontdekken wat je kunt, waar je mogelijkheden liggen en wat je nog nodig hebt. 

Het betekent dat je samen met je coach aan de slag gaat. Jij fluit je wedstrijden en werkt per wedstrijd aan je doelen. Na iedere wedstrijd reflecteer je of je je doelen hebt gehaald en ga je sparren met je coach. Er zullen momenten zijn dat je coach je een spiegel voorhoudt. Die jou herinnert aan je droom, aan je doelen en je op die manier scherp houdt. Je coach concentreert zich op jou en zal er alles aan doen om jou zelf aan het roer te laten staan. 

Gedurende het traject haal je je doelen, stel je je doelen bij en komen er weer nieuwe doelen. Zorg er iedere keer voor dat je doelen spectaculair, motiverend, ambitieus en leerzaam zijn. SMAL. Een iets andere benadering dan de bekende SMART formule (specifiek, meetbaar, aantrekkelijk, realistisch en tijdgebonden). Je coach kan je hierbij helpen.

Ongetwijfeld zijn er wel eens hobbels in de weg en dan is het fijn als je kunt terugvallen op je coach. Je vertrouwt je coach en kunt sparren en soms is het nodig dat je coach je laat ontdekken dat het beter is een andere richting in te slaan. Uiteindelijk gaat het altijd om maatwerk en ieder mens is uniek. Ook jij als scheidsrechter. En als je een andere richting bent ingeslagen dan is het is vooral aan jou om zelf te blijven denken, zelf te blijven sturen en zelf de beslissingen te nemen. 

Niet iedereen haalt de Olympische Spelen. Vergeet nooit dat plezier in het fluiten – op je club of voor de bond - je basis is. De meeste scheidsrechters willen zich ontwikkelen, sommigen zullen zich ook verbeteren en doorgroeien naar de hogere niveaus. Niet iedereen heeft deze ambitie en is tevreden met een ontwikkeling in de breedte en accepteert dat er een grens is. Nogmaals: blijf fluiten leuk vinden en gebruik je coach als spiegel en richtingwijzer.

Meer willen weten: stuur een mail aan Yolande.Brada@gmail.com