kopie

What is your next step?

Yolande Brada 25 augustus 2020

Je bent ambitieus en gedreven, je houdt van feedback en je wilt je blijven ontwikkelen. Of je nu scheidsrechter, arbitragedocent of scheidsrechterscoach bent, je ontwikkeling stopt nooit. Ook niet bij mij. Afgelopen maanden is de wereld veranderd en is het aantal webinars en online en offline opleidingen gigantisch gestegen. Ik heb daar dankbaar gebruik van gemaakt. Doe dat ook! Verbreed je kennis of verdiep je nog meer in een onderwerp. Het is meer dan de moeite waard.

Als arbitrageprofessional heb ik mij het afgelopen half jaar gestort op twee opleidingen die mijn blik als opleider en als coach hebben verbreed. “Bringing out the best in people” is de kern van de eerste opleiding die gebaseerd is op de wetenschappelijke aanpak van Aubrey Daniels’ Organisational Behavor Management (OBM)*. Het draait om gedrag waarbij vooral gekeken wordt naar de effecten van beloning en straf op prestaties en plezier. 

Het intrigeerde mij in hoeverre ik de methode en het onderzoek kon toepassen op het begeleiden en coachen van scheidsrechters. Is het mogelijk om hiermee de prestaties van scheidsrechters te verbeteren? Wat betekent OBM voor coaching?

Gedurende de opleiding heb ik een groep van 5 jonge, landelijke hockeyscheidsrechters gevolgd en heb daar een businesscase van gemaakt. Het doel was het verbeteren van de positionering van de scheidsrechter in de cirkel, waarbij de analyse zich vooral richtte op het gedrag in de aanloop naar dit doel. De huidige situatie en de gewenste situatie zijn in beeld gebracht en de volgende stap was om samen met deze groep te bepalen hoe het doel gehaald kan worden. 

Tja, en toen begon ineens het coronatijdperk en kon ik het project niet afronden. Met ingang van het nieuwe seizoen ga ik hiermee verder om samen met deze groep de juiste oplossingen én de juiste waardering te vinden voor het vraagstuk. 

Inmiddels had ik de smaak te pakken van het leren en kwam ik in aanraking met Spotlight Profile **, een coaching tool in Nederland geïntroduceerd door sportpsycholoog Rogier Hoorn. Net zoals OBM heeft SpotlightProfile een wetenschappelijke basis. Het kan worden ingezet om mensen of sporters (en dus ook scheidsrechters) onder druk te coachen en om mensen in teams effectiever met elkaar te laten samenwerken. 

Ook bij SpotlightProfile gaat het om de optimale prestatie van mensen, waarbij je als coach gebruikt maakt van een profiling tool die de persoonlijkheid in kaart brengt, waarbij het vooral gaat om iemands’ gedragsstijl en mindset. De uitkomsten van de methode zijn het uitgangspunt voor de coaching. Wat zijn iemands drijfveren, waar liggen iemands sterke en zwakke punten, wat gebeurt er onder druk en nog veel belangrijker: wat zijn de oplossingen om met deze druk om te gaan? Vooral het bewust worden van de eigen voorkeuren is de eerste stap in een coachingstraject. In de eerste gesprekken die ik hierover met mensen had, leverde dit al mooie inzichten op om verdere stappen te zetten.

It’s not about where you are - it’s about where you can get to. 

Ik ben van plan om beide methodes in te zetten in mijn coachings- en opleidingsactiviteiten. Wil je meer weten? Stuur me een mail: Yolande.brada@gmail.com


Iedereen die stopt met leren is oud, of je nu twintig of tachtig bent. Iedereen die blijft leren, blijft jong. (Henry Ford, VS, 1863-1947)


* Opleiding practitioner OBM (Aubrey Daniels, Organizational Behavior Mangement) bij Adriba, VU Amsterdam
https://www.adriba.vu.nl/nl/index.aspx

** Opleiding practitioner SpotlightProfiler bij Rogier Hoorn 
https://spotlightprofile.nl