kopie

Op weg naar de top

Yolande Brada 10 mei 2014

Spelers zijn fanatiek en dat geldt net zo goed voor scheidsrechters. Allebei willen ze de top bereiken. Nog eventjes en dan kunnen we de top in actie zien tijdens de Rabobank Hockey World Cup 2014. Iedereen gaat natuurlijk om de wedstrijden te zien, maar sommigen kijken ook naar de scheidsrechters. Ik ben daar een van. Ik geniet ervan als ik zie dat de scheidsrechters lekker in hun vel zitten, krachtig overkomen, kortom een goede pot fluiten en hun successen vieren.

Als je voor je land mag uitkomen op een WK dan is dat een geweldige eer. Succesbeleving hoort ook bij scheidsrechters. Spelers werken jarenlang heel hard om in aanmerking te komen voor een van de vertegenwoordigende teams om uiteindelijk de wereldtop te bereiken. Op basis van hun prestaties worden zij geselecteerd en dit geldt net zo goed voor scheidsrechters. Zonder een top inzet en top prestaties haal je de wereldtop niet.

Voor alle scheidsrechters die actief zijn tijdens de Rabobank Hockey World Cup 2014 is het een lange weg te gaan voor dat ze uiteindelijk zijn aangewezen voor het hoogste niveau. Onze arbitragevertegenwoordigers Roel van Eert, Roderick Wijsmuller bij de mannen en Caroline Brunekreef bij de vrouwen hebben deze weg afgelegd.

Een paar keer per jaar worden Caroline, Roel en Roderick aangewezen voor internationale toernooien. Hoe hoger je komt, des te vaker ga je naar toernooien waarbij je vaak zo maar een paar weken van huis bent. Als je de top wilt bereiken, dan moet je ook in de persoonlijke sfeer wel eens wat offers brengen. Vaak van huis en bijna geen dagen meer over voor een vakantie met het eigen gezin.

Toch is het de moeite waard, omdat alle internationale scheidsrechters de jaren in de hockeywereld als een geweldige ervaring beleven. Net zoals spelers is het iets speciaals, iets dat je koestert en waar je achteraf met heel veel plezier en trots op terugkijkt.

Wat wordt van de scheidsrechters verwacht tijdens de Rabobank Hockey World Cup 2014?
In de drie dagen voor het toernooi wordt gewerkt aan een gemeenschappelijke en eenduidige route om alle wedstrijden zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Er zijn allerlei bijeenkomsten over de internationale spelregels, de toernooireglementen en de “video umpire”. Maar ook wordt er aandacht besteed aan teambuilding. Scheidsrechters zijn individuen, maar opereren op het veld altijd in teamverband. En voor dergelijke internationale evenementen heeft iedere wedstrijd 2 veldscheidsrechters, de reservescheidsrechter en de videoscheidsrechter. Dit kwartet moet goed met elkaar kunnen samenwerken en elkaar bovendien kunnen vertrouwen.

Tijdens het toernooi zal het voorkomen dat de video umpire geraadpleegd moet worden. Misschien lijkt het vervelend als een beslissing van een veldscheidsrechter overruled wordt door de videoscheidsrechter, maar uiteindelijk gaat het om rechtvaardigheid. De scheidsrechter is er ten dienste van de wedstrijd en niet voor eigen eer en glorie. Natuurlijk wil iedere scheidsrechter de perfecte wedstrijd fluiten, maar wel altijd op basis van rechtvaardigheid.

Ik kijk uit naar de Rabobank Hockey World Cup 2014, de prestaties van ons Nederlandse dames en herenteam, maar ik kijk ook uit naar de prestaties alle internationale scheidsrechters en in het bijzonder natuurlijk die van Caroline, Roel en Roderick. Ook voor hun is het een geweldige eer en het is prachtig dat dit evenement in eigen land plaatsvindt. Er zijn dus meer dan genoeg redenen om het WK te bezoeken.

Word bondsscheidsrechter en volg je droom….

Klik hier voor meer informatie