kopie

Durven te doen #zijfluittop

Yolande Brada 14 mei 2018

Onlangs zag ik twee hele jonge vrouwelijke bondsscheidsrechters een wedstrijd fluiten in de landelijke meisjes B. Ik was onder de indruk. Onder de indruk omdat ze beiden heel rustig bleven, de wedstrijd in de hand hadden, op een heel prettige manier communiceerden met de speelsters en gewoon technisch goed stonden te fluiten. En dan ook nog eens tussen de nummers 1 en 2 van de competitie. Ik heb genoten!

Na afloop van hun wedstrijd heb ik kort met ze gesproken en zag ik dat ze veel plezier hadden gehad en met rode gezichten – het was erg warm – nog stonden te glunderen in de trant van “dit hebben we toch maar mooi gedaan…” 

In de eerste plaats gaat het erom dat je als scheidsrechter plezier hebt om een wedstrijd te leiden, omdat je op die manier uitstraalt dat je eigenlijk deel uitmaakt van die wedstrijd. Dat klinkt wat eigenaardig, maar het is heel eenvoudig. Als jij enthousiasme uitstraalt wat je kunt beschouwen als “ik heb hier zin in”, dan zullen de teams dit voelen en meteen denken “wat fijn, hier staat een scheidsrechter die samen met ons dit spel wil spelen”. Hoe mooi kan het zijn? De basis is gelegd en het spel kan beginnen.

Vervolgens moet je natuurlijk ook weten wat er van je wordt verwacht. Iedereen roept altijd meteen dat je de spelregels moet kennen en ja op zich is dat helemaal waar, want zonder kennis van de regels wordt het een beetje lastig. Maar, het toepassen van diezelfde regels is een heel ander verhaal. Het is niet zwart of wit, ook al zijn er stuurlui aan de wal die dat wel vinden. De scheidsrechter staat op dat veld om het spel te begeleiden en dat is een combinatie van communicatie, lichamelijke en mentale fitheid, management, empatisch vermogen en technisch inzicht. Het spel leren lezen, daar ligt een uitdaging.

Al deze aspecten samen leiden tot een goede scheidsrechter, man of vrouw. In het kader van de landelijke campagne #zijfluittop focus ik nu op jonge, vrouwelijke clubscheidsrechters die hun kansen moeten pakken om door te groeien naar bondsscheidsrechter. In mijn vorige blog heb ik een aantal vaardigheden genoemd die niet alleen gelden voor scheidsrechters, maar ook zeer goed bruikbaar zijn op werk of tijdens studie. Hieronder volgt de tweede reeks. 

  • Samenwerken binnen een team van scheidsrechters en andere officials en dat vereist inzicht en flexibiliteit
  • Assertief: je moet daadkrachtig zijn en je niet van je stuk laten brengen
  • Netwerken: binnen de sportwereld en ook die van de scheidsrechters is het goed om te leren netwerken
  • Sociale vaardigheden: voor, tijdens en na wedstrijden moet je je kunnen verplaatsen in de reacties van spelers, coaches en collega’s
  • Onder druk beslissingen nemen: er zijn momenten in wedstrijden dat de spanning en de emoties hoog zijn en ook dan moet je de juiste beslissing nemen 

Het is natuurlijk een wisselwerking: soms beschik je al over deze vaardigheden vanwege je werk of studie en soms leer je dit als scheidsrechter. Kortom, door scheidsrechter te worden, kunnen je vaardigheden alleen maar meer ontwikkeld worden en je groeit als mens en als scheidsrechter.

Durf te doen en meld je aan bij je sportbond om bondsscheidsrechter te worden. Leer nog beter te fluiten, leer van je omgeving en vooral: geniet ervan. De landelijke campagne #zijfluittop wil zorgen dat jonge, vrouwelijke clubscheidsrechters doorgroeien naar een hoger niveau. Ik vind het een prachtige actie om (jonge) vrouwen bewust te maken van hun eigen kansen en mogelijkheden, niet alleen binnen de sport maar ook voor hun eigen toekomst.

#zijfluittop

Sportplezier.nl

yolandebrada.nl       

 

N.B. deze tekst is natuurlijk ook bestemd voor (jonge) mannen