kopie

Beter fluiten betekent hard werken

Yolande Brada 22 augustus 2018

Het is zomer en wat geniet ik van alle sportevenementen! Maar ook geniet ik van alle scheidsrechters die actief zijn, zoals bijvoorbeeld bij de World Cup hockey voor vrouwen in Londen. Hoe gaaf zou het zijn als jij als clubscheidsrechter of startend bondsscheidsrechter ooit op zo’n wereldtoernooi kunt fluiten? Ik ben trots op de vrouwen die daar fluiten. Ik weet wat ze hebben moeten doen en welke offers ze hebben gebracht om op dat niveau te komen. 

Hoe reëel is het om te denken, om te dromen van de Olympische Spelen? Zonder een droom kom je nergens. Maar alleen dromen is niet genoeg. Dromen-denken-doen. Begin eerst met een doel dat haalbaar is en wat dichtbij ligt. Je kunt als clubscheidsrechter prima bedenken dat je wens is om bondsscheidsrechter te worden. De eerste stap om hogerop te komen. Daarna kun je willen dat je in de hoogste categorie van het district terechtkomt. Dat zijn meteen twee stevige stappen en daar moet je wel wat voor doen.

Als je een droom hebt en een doel hebt gesteld, dan is de volgende stap het maken van een plan. Je begrijpt dat het kennen en het toepassen van de regels heel belangrijk zijn en daarnaast moet je zorgen dat je conditie goed is. Dit is je basis. 

Met het maken van een plan kun je kijken wat je nog meer nodig hebt dan een goede conditie en je kennis van de spelregels. Je moet weten te communiceren, je moet tegen  wedstrijdspanning kunnen en tegen de druk van het presteren. En daarnaast  de soms wat al te enthousiaste ouders en coaches langs de lijn die het zo goed weten te vertellen. Deze beïnvloedingsfactoren zijn belangrijk om te beseffen. Zorg dat je hierin trainingen kunt volgen, via je club of via je district.

Hoe kun je jezelf ontwikkelen? Wat heb je nog meer nodig? Zorg dat je zoveel mogelijk wedstrijden fluit. Ik weet dat er op de World Cup in Londen vrouwen staan te fluiten, die tijdens hun carrière bijna iedere competitieronde 4 wedstrijden per weekend floten. Want dat is waar het om gaat: het opdoen van ervaring in alle aspecten van het fluiten: leren communiceren, sterk in je schoenen blijven staan onder moeilijke omstandigheden en vooral het spel begrijpen, in staat zijn om het ‘spel te lezen’.

Neem zelf het initiatief, ga in gesprek op je club, zoek een begeleider
Wil je jezelf blijven ontwikkelen, dan betekent het meer dan wekelijks een wedstrijdje fluiten. Ga aan de slag met je droom en je doel. Vraag op je club iemand die je helpt, vraag een bondsscheidsrechter om je begeleiden of te coachen. Wil je weten wat je nog meer kunt doen, laat het me weten. 

Yolandebrada.nl
Yolande.Brada@gmail.com